Kako pripraviti hitro testo za pizzo?

Objavljeno 22. februarja 2021
, v kategoriji Razno | Recepti | Testo za pizzo

Dobro testo za domačo pizzo potrebuje nekaj časa za pripravo, predvsem pa je potrebno, da vzhaja in počiva dovolj dolgo. Ker pa seveda nimamo vedno na voljo časa za vzhajanje testa ali pa se enostavno ne spomnimo pravi čas, imamo na voljo tudi možnost hitre priprave pizza testa.

Spoznajte dva načina za pripravo hitrega testa za pizzo

Za hitri način priprave testa za domačo pizzo sta najpogostejša dva načina. Prvi je najbolj enostaven in hiter ter je pripravljen iz naše mešanice Pizza mix za domačo pizzo. Druga možnost pa zahteva več sestavin za pripravo.

Hitro testo za domačo pizzo s Pizza mix

Sestavine za domačo pizzo:

  • 1 vrečka Pizza mix-a 🛒
  • 1 vrečka kvasa (priložen poleg Pizza mix-a)
  • 300 ml vode
  • 5 g sladkorja
  • 10 g olivnega olja

V posodi za mešanje, zmešamo vse sestavine za pizzo. Mešamo s kuhalnico ali z roko, toliko časa, da se moka premeša z vodo, in da moka v testu ni več vidna. Če imamo mešalec za testo, lahko testo za pizzo mešamo na počasni hitrosti. Ko so sestavine dobro premešane, testo položimo na rahlo pomokan delovni pult in ga gnetemo od 7 do 10 minut. Če pa delamo v mešalcu za testo, za gnetenje nastavimo na višjo hitrost in gnetemo od 5 do 8 minut. Ko je testo za pizzo pregneteno, ga damo v posodo, kjer bo vzhajalo. Posodo pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo in pustimo da vzhaja od 60 do 90 minut. Ko je testo dovolj naraslo, ga razdelimo na manjše hlebčke in jih pokrijemo, da se ne izsušijo. Z eno vrečko Pizza mix-a lahko naredimo 2 večja hlebčka ali 4 manjše. Hlebčke pustimo vzhajati vsaj še za pol ure, najbolje pa je, da jih vzhajamo tako dolgo da podvojijo svojo velikost.

Temperaturo pečice nastavimo na 250 stopinj ali do 270, v kolikor vam to vaša pečica omogoča. Nastavitev za peko naj bo pečenje od zgoraj in od spodaj, brez vključenega ventilatorja ali žar funkcije. Rešetka od pečice naj bo pri peki pizze na sredinski poziciji, saj se v tem primeru pizza lahko iz obeh strani zapeče enakomerno. Čas pečenja je zelo odvisen od velikosti hlebčkov in od tega, ali uporabljate pekač ali pizza kamen. Manjše in tanjše je testo za pizzo, manj časa bo potrebnega. Če pa je testo debelejše in pizza večja, pa je potrebno temperaturo pečice celo zmanjšati in peči dlje časa. Za domačo Kraljevo pizzo za katero smo testo tehtali na 250 gramov, jo pekli v kovinskem pekaču na 250 stopinj celzija, smo pri nas porabili dobrih 7 minut.

Domače hitro testo za pizzo

Sestavine za domačo pizzo: 

Ekološko moko “00”, moko tip 500, kvas, sol, vodo in olivno olje zmešamo skupaj v posodi za mešanje. Mešamo s kuhalnico ali z roko toliko časa, da se moka premeša z vodo in toliko časa, da moka v testu ni več vidna. Če imamo mešalec za testo, naredimo to v mešalcu na počasni hitrosti. Ko so sestavine dobro premešane, damo testo na rahlo pomokani delovni pult in ga gnetemo od 7 do 10 minut. Če pa delamo v mešalcu za testo, za gnetenje nastavimo na višjo hitrost in gnetemo od 5 do 8 minut. Ko je testo pregneteno, ga damo v posodo, kjer bo vzhajal in jo pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo. Testo pustimo vzhajati od 60 do 90 minut. Ko je testo dovolj naraslo, ga razdelimo na manjše hlebčke in jih pokrijemo, da se ne izsušijo. S tašno količino mase lahko naredimo 2 večja hlebčka ali 4 manjše.

Hlebčke vzhajamo vsaj za pol ure, najbolje pa je, da jih vzhajamo tako dolgo da podvojijo svojo velikost. Temperaturo pečice nastavimo na 250 stopinj ali do 270, če pečica to omogoča. Nastavitev za peko naj bo pečenje od zgoraj in od spodaj, brez vključenega ventilatorja ali žar funkcije. Rešetka od pečice naj bo pri peki pizze na sredinski poziciji, tako da se lahko pizza iz obeh strani zapeče enakomerno.

Čas pečenja je zelo odvisen od velikosti hlebčkov in od tega, ali uporabljate pekač ali pizza kamen. Manjše in tanjše je testo za pizzo, manj časa bo potrebnega. Če pa je testo debelejše in pizza večja, pa je potrebno temperaturo pečice celo zmanjšati in peči dlje časa. Za domačo Kraljevo pizzo po tem receptu, smo testo tehtali na 250 gramov in smo jo pekli v kovinskem pekaču, na 250 stopinj celzij ter porabili med 7 in 8 minut.

Matevž Slokar

Matevž Slokar

Podobne objave

Veganska brezglutenska pizza, ki vas bo očarala!

Veganska brezglutenska pizza, ki vas bo očarala!

Brezglutenske mešanice za testo se velikokrat obnašajo čisto čudno in ne ustvarijo podobnega efekta kot pri pravemu testu. Pri brezglutenskem pizza mixu Kralja Matjaža pa me je res navdušila tekstura! Skorjica sicer pride malo bolj hrustljava, a vseeno je testo...

read more
Sladka pletenica s čokolado

Sladka pletenica s čokolado

Za te praznike speči nekaj posebno omamnega – pletenico s čokolado. Priporočam ti, da jo poskusiš še toplo z malo marmelade ali pa kar tako. Res je odlična! Za moko sem uporabila Ekološko moko 00, ki odlično razvije glutenske vezi. Za čokolado ti pa priporočam jedilno...

read more
Kraljevi recept za brezglutensko pizzo

Kraljevi recept za brezglutensko pizzo

Zaradi povečanja alergij in intolerance na gluten ter vedno večjega povpraševanja po brezglutenskem testu za pizzo, smo se pri Kralju Matjažu odločili da vam ponudimo brezglutensko mešanico za pizzo in kruh. Zakaj mešanico se sprašujete?  Če uporabimo samo...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja