Kraljevi recept za brezglutensko pizzo

Objavljeno 16. marca 2021
, v kategoriji Recepti

Zaradi povečanja alergij in intolerance na gluten ter vedno večjega povpraševanja po brezglutenskem testu za pizzo, smo se pri Kralju Matjažu odločili da vam ponudimo brezglutensko mešanico za pizzo in kruh. Zakaj mešanico se sprašujete? 

Če uporabimo samo brezglutensko moko, bo dobro pizzo ali kruh zelo težko narediti. Zato smo za vas pripravili mešanico, ki so jo skrbno in strokovno razvili v Italiji. Kraljeva mešanica za pizzo in kruh brez glutena med drugim vsebuje tudi indijski trpotec, ki pri testu zagotavlja dobro strukturo in teksturo, poleg tega pa ima še številne lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše telo.

Recept za brezglutensko pizzo 

Sestavine, ki jih potrebuješ

Postopek priprave domače brezglutenske pizze

V posodo strestite brezglutensko zmes Pizza&Kruh ter kvas in vse skupaj dobro premešajte. Dodajte 400 ml vode in 25 ml olivnega olja ter s kuhalnico mešajte tako dolgo, da dobite homogeno zmes. Zmes bo sprva kar vlažna, ampak kmalu postane malo bolj kompaktna. Posodo s testom pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo. 

Testo na sobni temperaturi pustimo tako dolgo, da dobro naraste. Po naših izkušnjah je to nekje med 30 minut in 1 uro. 

Medtem, ko testo vzhaja, lahko prižgemo pečico, da ima dovolj časa, da se segreje. Temperaturo pečice nastavimo na 250 stopinj, nastavitev za peko pa naj bo pečenje od zgoraj in od spodaj, brez vključenega ventilatorja ali žar funkcije. Rešetka od pečice naj bo pri peki pizze na sredinski poziciji, da se lahko pizza zapeče enakomerno.

Ko je testo dovolj vzhajano, lahko začnemo pripravljati pizzo. Če želite veliko pizzo in debelejše testo, lahko uporabite celo testo, če pa želite, da bo pizza tanjša in manjša lahko testo razdelite na pol. 

Za pripravo brezglutenske pizze smo uporabili Kraljevi pekač za pizzo ? na katerega smo dali papir za peko. Papir za peko smo na rahlo premazali z olivnim oljem, na katerega smo položili polovico testa. Zaradi bolj vlažne strukture testa, si pri tem lahko pomagamo s plastičnim strgalom ali silikonsko lopatico ter ju uporabimo tudi zato, da lažje razvlečemo testo po pekaču. Lahko pa vse skupaj naredimo s prsti, ki smo jih navlažili z vodo ali namazali z oljem. Ko imamo testo razvlečeno na željeno velikost in obliko, ga nadevamo s poljubnim nadevom.

Čas pečenja je zelo odvisen od velikosti in debeline pizze. Manjše in tanjše je testo za pizzo, manj časa bo potrebnega. Če je testo debelejše in pizza velika, pa je potrebno temperaturo pečice zmanjšati in peči dlje časa.

Mi smo testo razdelili na polovico in je bilo zato manjše in tanjše. Takšno testo smo pekli približno 12 minut v pekaču na 250 stopinj celzija.

O avtorju:

Žiga Kelih

Žiga Kelih

Žiga je Kralj kuhinje, strasten pek in razvijalec novih receptur. Izkušnje je nabiral že marsikje po Evropi, zadnja leta pa se je z družino ustalil na Dolenjskem. Njegove pekovske dobrote si lahko ogledaš tudi na Instagramu.

Podobne objave

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn je taka super slovenska klasika, katere največji fan je moj mož. Vedno sem ga pripravljala brez tiste pike na i, za katero mi je ravno on povedal. Zgodba gre pa takole. Ko je bil mlajši, je soseda za otroke vedno pripravljala šmorn, ki je bil po njegovem mnenju...

read more
Grisini s polento za ob pivu

Grisini s polento za ob pivu

Začela bi z zgodbo o tem, zakaj sem se sploh lotila tega recepta. Želela sem pripraviti en prigrizek za ob pivu, ki ga je super postrečti poleg narezka. Pa da malo hrustlja – zato so bili grisini moja prva izbira. Spekli so se odlično, a sem med pripravljanjem scene...

read more
Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Že res, da na vrečki Kraljeve brezglutenske moke piše »za pizzo in kruh« – a jaz sem si zadala izziv, da iz nje naredim veganske in brezglutenske muffinčke. Menim, da so odlična sladica za vse, ki ne uživate glutena. Borovnice jim dodajo sočnost, mandlji pa...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja