Najboljši recepti za domačo paradižnikovo pizza omako

Objavljeno 22. februarja 2021
, v kategoriji Recepti

Priprava paradižnikove omake za pizzo je lahko zelo enostavna, če pa želimo, pa jo lahko malo ali še bolj zakompliciramo.

Osnoven recept za paradižnikovo omako vsebuje samo pelate ali dobro zrele paradižnike in sol. Če imamo manj sladke paradižnike, lahko dodamo tudi malo sladkorja. Da bo tako enostavna omaka tudi dobra, jo je mogoče narediti samo iz res dobrih pelatov ali paradižnikov. Mi smo izbrali ekološke pelate iz srca Italije, povsem brez dodatkov. Vsi paradižniki so vzgojeni v neposredni bližini proizvodnje, v skladu z ekološkim kmetovanjem ter predelani v le nekaj urah po nabiranju.

V nadaljevanju bomo predstavili tri recepte:

 • Recept za osnovno paradižnikovo omako
 • Recept za preprosto paradižnikovo omako s česnom
 • Recept za “De Luxe” paradižnikovo omako

Spoznajte najbolj okusne recepte za paradižnikove omake

Osnovna paradižnikova omaka je dobra predvsem za pizze pri katerih ne želimo, da okus omake in paradižnika preveč prevladuje. Če pa imamo na pizzi raje omake z bolj izrazitim okusom, pa je potrebno paradižnik kuhati in dodati razne začimbe. Poleg začimb pa lahko dodamo še prepražen česen ali prepraženo čebulo.

Za vas smo pripravili tri različne paradižnikove omake, vi pa se boste odločili, katera je najboljša za vas.

Recept za osnovno paradižnikovo omako

Sestavine, ki jih potrebujete

 • 400 mg ekoloških pelatov (nakup v spletni trgovini: Kraljevi pelati)
 • sol po okusu (približno ena žlička)

Postopek priprave osnovne paradižnikove omake

Kraljeve ekološke pelate zmešamo skupaj s soljo. Če imate raje paradižnikovo omako brez koščkov, vse skupaj zmeljete s paličnim mešalnikom. Pripravljeno omako razporedite na testo za pizzo. Če vam slučajno kaj omake ostane, jo lahko shranite v neprodušno posodo in shranite v hladilnik. Pripravljeno paradižnikovo omako lahko kasneje uporabite za k testeninam ali drugi prilogi. Shranjena v hladilniku bo počakala do 3 dni.

Recept za paradižnikovo omako s česnom 

Sestavine, ki jih potrebujete

 • 400 mg osnovne paradižnikove omake iz Kraljevih pelatov
 • 1-2 stroka česna
 • olivno olje
 • suhi origano (po želji)

Postopek priprave paradižnikove omake s česnom

Za začetek nasekljate česen, nakar ga na dveh žlicah olivnega olja popražite na srednjem ognju. Česen pražite približno 5 do 10 sekund, pazite pa, da ga ne zapečete preveč. Ko je česen dovolj prepražen, ga zalijete z osnovno paradižnikovo omako iz Kraljevih pelatov (recept najdete v zgornji točki). Če pa na domači pizzi želite bolj blag okus paradižnikove omake, je ni potrebno dodatno kuhati, niti zavreti. Če pa želite bolj močan in poln okus paradižnika, omako kuhajte na nizkem ognju od 5 do 15 minut. Če imate radi okus origana v pizza omaki, le tega dodate po okusu. Omaka je pripravljena, da jo namažete na testo za pizzo. Če vam kaj omake slučajno ostane, jo lahko shranite v neprodušno posodo v hladilnik. Paradižnikovo omako s česnom lahko kasneje uporabite tudi za testenine ali rižoto, shranjena v hladilnku pa vas bo počakala do 3 dni.

Recept za “De Luxe” paradižnikovo omako

Sestavine, ki jih potrebujete

 • 400 mg osnovne paradižnikove omake iz Kraljevih pelatov (nakup v spletni trgovini: Kraljevi pelati)
 • 1 mala čebula ali polovica velike
 • 1-2 stroka česna
 • olivno olje
 • timijan 
 • origano (po želji)

Postopek priprave paradižnikove omake “De Luxe”

Najprej nasekljajte čebulo, nakar jo na dveh žlicah olivnega olja pražite v posodi, ki ste jo dali na srednji ali manjši ogenj. Že med praženjem čebule dodajte približno žličko timijana. Čebula se praži tako dolgo, da dobro postekleni. To traja nekje med 5 do 10 minut. Zadnjo minuto dodajte nasekljan česen in ga še malo prepražite skupaj s čebulo. Ko sta čebula in česen dobro prepražena, pa ju zalijete z osnovno paradižnikovo omako iz Kraljevih pelatov. Vse skupaj kuhajte na nizkem ognju do 20 minut. Če imate radi okus origana v pizza omaki, ga lahko dodate po okusu. Omaka je pripravljena, da jo namažete na testo za pizzo. Če vam kaj omake slučajno ostane, jo lahko shranite v neprodušno posodo v hladilnik. Takšno omako lahko kasneje uporabite za testenine ali rižoto. Shranjena v hladilniku bo počakala do 3 dni.

O avtorju:

Matevž Slokar

Matevž Slokar

Podobne objave

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn je taka super slovenska klasika, katere največji fan je moj mož. Vedno sem ga pripravljala brez tiste pike na i, za katero mi je ravno on povedal. Zgodba gre pa takole. Ko je bil mlajši, je soseda za otroke vedno pripravljala šmorn, ki je bil po njegovem mnenju...

read more
Grisini s polento za ob pivu

Grisini s polento za ob pivu

Začela bi z zgodbo o tem, zakaj sem se sploh lotila tega recepta. Želela sem pripraviti en prigrizek za ob pivu, ki ga je super postrečti poleg narezka. Pa da malo hrustlja – zato so bili grisini moja prva izbira. Spekli so se odlično, a sem med pripravljanjem scene...

read more
Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Že res, da na vrečki Kraljeve brezglutenske moke piše »za pizzo in kruh« – a jaz sem si zadala izziv, da iz nje naredim veganske in brezglutenske muffinčke. Menim, da so odlična sladica za vse, ki ne uživate glutena. Borovnice jim dodajo sočnost, mandlji pa...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja