Kraljevi recept za brezglutenski kruh

Objavljeno 10. marca 2021
, v kategoriji Recepti

Zaradi vse večjega števila alergij in intolerance na gluten, je povpraševanja po brezglutenskih izdelkih vsak dan večje. Ker pri Kralju Matjažu želimo, da se vsi počutite dobro in uživate v svojih najljubših jedeh, smo za vas pripravili brezglutensko mešanico za pizzo in kruh. Zmes smo razvili v sodelovanju s strokovnjaki iz Italije, Kraljeva mešanica za pizzo in kruh brez glutena pa med drugim vsebuje tudi indijski trpotec, ki pri testu zagotavlja dobro strukturo in teksturo, poleg tega pa ima še številne lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše telo.

Sestavine, ki jih potrebuješ

Postopek priprave

 Za začetek v posodi zmešamo brezglutensko zmes Pizza&Kruh in kvas. Dodamo 400 ml vode in 25 ml olivnega olja, ter s kuhalnico mešamo tako dolgo, da dobimo homogeno zmes. Zmes bo sprva kar vlažna, a čez čas postane malo bolj kompaktna. Posodo s testom pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo. 

Testo na sobni temperaturi pustimo tako dolgo, da dobro naraste. Po naših izkušnjah to traja nekje med 30 minut in eno uro. 

Med tem, ko testo vzhaja, lahko prižgemo pečico, da ima dovolj časa, da se segreje. Temperaturo pečice nastavimo na 200 stopinj, nastavitev za peko pa naj bo pečenje od zgoraj in od spodaj, brez vključenega ventilatorja ali žar funkcije. Rešetka od pečice naj bo pri peki kruha na spodnji poziciji, tako se lahko kruh zapeče enakomerno.

Ko je testo dovolj vzhajano, lahko pripravimo pekač za kruh. Pekač za kruh je potrebno od znotraj namazati z maščobo, mi najraje uporabimo olivno olje ali maslo. Testo iz posode položimo v pekač za kruh. Zaradi bolj vlažne strukture testa si lahko pomagamo s plastičnim strgalom ali silikonsko lopatico. Testo lepo razporedimo po pekaču in ga na rahlo potlačimo s prsti, ki smo jih navlažili z vodo ali oljem, pekač pokrijemo s plastično follijo ali vlažno krpo ter pustimo testo vzhajati še približno 30 minut. 

Ko damo pekač v pečico, lahko vanjo dodamo še skodelico s toplo vodo, ki bo ustvarila paro v pečici. Ta para nam namreč pomaga, da kruh bolj naraste, predvsem pa izboljša hrustlajvost skorjice.

Čas pečenja je seveda odvisen od pečice, ki jo uporabljate. Čas peke za ta kruh je nekje med 30 minut in 45 minut.

Mi smo za kruh, ki smo ga pekli v aluminjastem pekaču na 200 stopinj celzija, porabili 35 minut.

O avtorju:

Žiga Kelih

Žiga Kelih

Žiga je Kralj kuhinje, strasten pek in razvijalec novih receptur. Izkušnje je nabiral že marsikje po Evropi, zadnja leta pa se je z družino ustalil na Dolenjskem. Njegove pekovske dobrote si lahko ogledaš tudi na Instagramu.

Podobne objave

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn je taka super slovenska klasika, katere največji fan je moj mož. Vedno sem ga pripravljala brez tiste pike na i, za katero mi je ravno on povedal. Zgodba gre pa takole. Ko je bil mlajši, je soseda za otroke vedno pripravljala šmorn, ki je bil po njegovem mnenju...

read more
Grisini s polento za ob pivu

Grisini s polento za ob pivu

Začela bi z zgodbo o tem, zakaj sem se sploh lotila tega recepta. Želela sem pripraviti en prigrizek za ob pivu, ki ga je super postrečti poleg narezka. Pa da malo hrustlja – zato so bili grisini moja prva izbira. Spekli so se odlično, a sem med pripravljanjem scene...

read more
Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Že res, da na vrečki Kraljeve brezglutenske moke piše »za pizzo in kruh« – a jaz sem si zadala izziv, da iz nje naredim veganske in brezglutenske muffinčke. Menim, da so odlična sladica za vse, ki ne uživate glutena. Borovnice jim dodajo sočnost, mandlji pa...

read more

1 Comment

  1. Mitja Zupančič

    Pozdravljeni,

    kruh sem spekel že 4. Dvakrat tako kot imate navodila na vrečki moke. Po prvem vzhajanju sem testo pregnetel (mesil) dal v pekač in pustil še 30 minut in ga spekel.
    Dvakrat pa po receptu, ki ga opisujete na internetni strani. Torej vse isto, samo testo nič ne pregnetem. Ko prvič vzhaja, ga dam v pekač, pustim še 30 minut in spečem. Vedno pa mi med pečenjem nastane luknja v sredini. Sem premalo pregnetel in zato nastane? Ali je problem v pekaču? Uporabljam namreč silikonskega (tupperware) in ga na sredini razrine narazen. Hvala za odgovor. Lp

    Reply

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja