skrivnost Kombiniranja sestavin za pizza nadeve

Objavljeno 15. marca 2021
, v kategoriji Recepti

Pri topingih ali nadevih za pizze so naše ideje lahko zelo preproste, po drugi strani pa lahko na pizzo dodamo skoraj karkoli nam tisti dan zadiši. Če vprašamo tradicionalne Italijane, pa seveda ne bodo odstopali od svojih standardnih nadevov za pizzo.

Ko govorimo o tradicionalni ali osnovni pizzi, sta na prvem mestu defintivno nam najbolj poznana pizza margerita in njena bolj skromna verzija pizza marinara (testo, paradižnikova omaka, olivno olje, česen in origano). Potem ji sledi pizza Capricciosa (paradižnikova omaka, mozarella, kuhan pršut, gobice in artičoke) iz katere je izpeljana naša najbolj klasična pizza. Za klasiko si upamo trditi, da je najbolj razširjena pizza v Sloveniji. Vsebuje paradižnikovo omako, sir, kuhan pršut ali šunko in šampijone. 

Mesna pizza 

Sestavine, ki jih potrebuješ

Postopek priprave

Pri mesni pizzi je pomembno, da sestavine, ki jih je potrebno narezati, narežemo na čim tanjše kose. Pikantno salamo, kuhan pršut in rdečo čebulo, narežemo na čim tanjše kose. Pri siru priporočamo uporabo dehidrirane mozarelle, brez težav pa lahko uporabite tudi navadno mozarello, ki jo odcedite in zraven dodate kakšen dober poltrdi sir. Ko imate vse sestavine pripravljene, jih razporedite na testo za pizzo po vrstnem redu, ki je zapisan od zgoraj. Pomembno je, da ne pretiravamo glede količine sestavin na pizzi. Če bomo pizzo preveč obložili, se ta namreč ne bo prepekla dovolj dobro.

Morska pizza 

Sestavine, ki jih potrebuješ

Postopek priprave

Pri morski pizzi pride v ospredje svežina in okus po morju. Zato je pomembno, da so gamberi in lignji kvalitetni in če se da, tudi sveži. Nič ni narobe, če so morski sadeži zamrznjeni, bolj je pomembna njihova kvaliteta in če so bili zamrznjeni hitro po ulovu. Če imamo gambere in lignje zamrznjene, jih najprej odtalimo. To naredimo tako, da jih namočimo v slani vodi. Ko so odtaljeni, jih dobro popivnamo s krpo ali papirnato brisačo. Ko so suhi, jih lahko poljubno mariniramo – mi smo dodali samo olivno olje in sol. Če se bo pizza pekla dalj časa, jih lahko damo na pizzo kar surove. Če pa delamo pizzo na visokih temperaturah, je bolje, če gambere in lignje prej zelo na hitro prepražimo. V tem primeru smo za sir uporabili samo mozarello, da ima “podlaga” bolj blagi okus. Ko imate vse sestavine pripravljene, jih razporedite na pizza testo po vrstnem redu, ki je zapisan zgoraj. Priporočamo vam, da baziliko dodate, ko bo pizza že pečena.

Vegetarijanska pizza 

Sestavine, ki jih potrebuješ

Postopek priprave

Pri vegetarijanski pizzi je pomembno, da sestavine, ki jih je potrebno narezati, narežemo na čim tanjše kose. Torej bučke in rdeča čebula se narežemo na tanke kose, bučke pa je najbolje prej še marinirati z enostavno marinado iz olivnega olja, soli, timijana in začimb za žar. Vse skupaj dobro premešamo, da je mariniran res vsak košček bučk. Če se bo pizza v pečici pekla dlje časa, lahko bučke na pizzo damo kar takšne. Če pa delamo pizzo na visokih temperaturah, pa je bolje, da bučke prej zelo na hitro prepražimo ali popečemo na žaru. Glede sira priporočamo uporabo dehidrirane mozarelle, sicer pa lahko uporabite tudi navadno mozarello, ki jo odcedite in zraven dodate še kakšen dober poltrdi sir. Ko imate vse sestavine pripravljene, jih razporedite na pizza testo po vrstnem redu, ki je zapisan od zgoraj. Pomembno je, da ne pretiravamo glede količin sestavin na pizzi. Če bomo pizzo preveč obložili, se namreč od znotraj ne bo dovolj prepekla. Ko je pizza pečena, lahko dodamo nekaj sveže rukole, za večjo sočnost in bolj poln okus, pa še tatarsko omako.

O avtorju:

Žiga Kelih

Žiga Kelih

Žiga je Kralj kuhinje, strasten pek in razvijalec novih receptur. Izkušnje je nabiral že marsikje po Evropi, zadnja leta pa se je z družino ustalil na Dolenjskem. Njegove pekovske dobrote si lahko ogledaš tudi na Instagramu.

Podobne objave

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn s prelivom iz jagodičevja

Šmorn je taka super slovenska klasika, katere največji fan je moj mož. Vedno sem ga pripravljala brez tiste pike na i, za katero mi je ravno on povedal. Zgodba gre pa takole. Ko je bil mlajši, je soseda za otroke vedno pripravljala šmorn, ki je bil po njegovem mnenju...

read more
Grisini s polento za ob pivu

Grisini s polento za ob pivu

Začela bi z zgodbo o tem, zakaj sem se sploh lotila tega recepta. Želela sem pripraviti en prigrizek za ob pivu, ki ga je super postrečti poleg narezka. Pa da malo hrustlja – zato so bili grisini moja prva izbira. Spekli so se odlično, a sem med pripravljanjem scene...

read more
Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Brezglutenski in veganski borovničevi muffini

Že res, da na vrečki Kraljeve brezglutenske moke piše »za pizzo in kruh« – a jaz sem si zadala izziv, da iz nje naredim veganske in brezglutenske muffinčke. Menim, da so odlična sladica za vse, ki ne uživate glutena. Borovnice jim dodajo sočnost, mandlji pa...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja