Recept za pizza testo za čez noč

Objavljeno 22. februarja 2021
, v kategoriji Testo za pizzo

Za dobro testo je potreben čas, ampak to ne pomeni, da bomo zaradi tega porabili več časa. Tega časa ne potrebujemo mi, temveč testo, da razvije okus in kvaliteto. Pri počasnem vzhajanju lahko kvas dodobra pretvori ogljikove hidrate. Pretvori jih v alkohol in ogljikov dioksid. Posledica tega je dobro razvita sredica, ki tvori lahko in zračno strukturo in hrustlajvo skorjico na testu.

PIZZA TESTO ZA ČEZ NOČ

Za vas smo pripravili recept, ki vas ne bo razočaral. V tem receptu je dodane tudi 10% polnozrnate moke, ki jo lahko izberete po vašem okusu. Mi najraje uporabimo polnozrnato pirino moko. 

Sestavine, ki jih potrebujete

 • 50 g polnozrnate moke
 • 200 g Ekološke moke “00” ?
 • 250 g moke tip 500
 • 2g suhega kvasa ali 4 g svežega kvasa
 • 12 g soli
 • 320 ml vode
 • 10 g olivnega olja

Postopek priprave testa za pizzo

Vse sestavine zmešamo skupaj v posodi za mešanje. Mešamo s kuhalnico ali z roko toliko časa, da se moka premeša z vodo oziroma toliko časa, da moka v testu ni več vidna. Če imamo mešalec za testo, naredimo to v mešalcu na počasni hitrosti. 

Ko so sestavine dobro premešane, damo testo na narahlo pomokani delovni pult in ga gnetemo od 7 do 10 minut. Če pa delamo v mešalcu za testo za gnetenje nastavimo na višjo hitrost in gnetemo od 5 do 8 minut.

Ko je testo pregneteno, ga damo v posodo kjer bo vzhajal in jo pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo. Testo pustimo da vzhaja od 2 do 3 ure na sobni temperaturi (o tem smo pisali tudi v članku Vloga fermentacije pri pripravi testa za pizzo) Ko je testo dovolj naraslo, ga razdelimo na manjše hlebčke in jih pokrijemo s plastično folijo za živila ali prekrijemo s posodo, da se ne izsušijo. Z omenjeno količino sestavin lahko naredimo 2 večja hlebčka ali 4 manjše.

Hlebčke damo v hladilnik, ki ima med 4 do 5 stopinj celzija. V hladilniku lahko hlebčki počasi vzhajajo od 12 do 48 ur. Tako lahko hlebčke uporabimo kadarkoli nam to ustreza glede na naš urnik in želje. Ko vzamemo hlebčke iz hladilnika je najboljše da jih pustimo še na sobni temperaturi približno 30 do 60 minut. 

Temperaturo pečice nastavimo na 250 stopinj ali do 270, če vam to vaša pečica omogoča. Nastavitev za peko naj bo pečenje od zgoraj in od spodaj, brez vključenega ventilatorja ali žar funkcije. Rešetka od pečice naj bo pri peki pizze na sredinski poziciji, tako da se lahko pizza iz obeh strani enakomerno zapeče.

Čas pečenja je zelo odvisen od velikosti hlebčkov in od tega, ali uporabljate pekač ali pizza kamen. Manjše in tanjše je testo za pizzo, manj časa bo potrebnega, če pa je testo za pizzo debelejše in večje, pa je potrebno temperaturo pečice celo zmanjšati in peči dlje časa.

Naše pizza testo smo pripravili iz hlebčkov, težkih 250 gramov, pekli pa smo jo približno osem minut, v kovinskem pekaču na 250 stopinj celzija.

O avtorju:

Žiga Kelih

Žiga Kelih

Žiga je Kralj kuhinje, strasten pek in razvijalec novih receptur. Izkušnje je nabiral že marsikje po Evropi, zadnja leta pa se je z družino ustalil na Dolenjskem. Njegove pekovske dobrote si lahko ogledaš tudi na Instagramu.

Podobne objave

2 komentarja

 1. Matej Zupančičl

  Živjo.

  Kupil sem vaš paket in v njem je bil priložen recept za pico. Gledal se tistega, katerega testo pustiš vzhajat čez noč. Opazil sem da ta recept in recept na vaši spletni strani razlikujeta. To je ta ( s spletne strani) https://www.kraljmatjaz.com/testo-za-pizzo-cez-noc-ki-se-prilagaja-vasemu-urniku/.

  Znima me kateri je pravi? boljši? Delal bi z vašim pizza mixom (500g)

  Hvala

  Reply
  • Matevž Slokar

   Živjo Matej! Pizzo lahkoiz naše zmešanice spečete na več različnih načinov! V kolikor ste omejeni s časom vam priporočamo, da sledite navodilom za pripravo hitrega testa, sicer pa svetujemo da poizkusite vzhajanje testa čez noč, kot je opisan v tem članku. 🙂 Pa dober tek!

   Reply

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja