Vse kar morate vedeti o peki pizze v domači pečici

Objavljeno 22. februarja 2021
, v kategoriji Načini peke pizz | Razno

Domače pizze lahko pečemo na številne načine, vedno pa izhajamo iz tega, kakšna je naša oprema in naše znanje ter seveda kakšno pizzo sploh želimo speči.  V časih, ko imamo na voljo veliko dostopne opreme, ki je dosegljiva večini, lahko doma pečemo pizze, ki se zelo približajo nivoju najboljših pizzerij. Seveda je za to potrebnega nekaj znanja in predvsem izkušenj. Večkrat, ko boste poskusili speči pizzo, ki jo obožujete, hitreje boste postali mojster domače pizze. Poleg testa in sestavin je pečica definitivno najbolj pomemben dejavnik za pripravo najboljše domače pizze.

Peka pizze v domači pečici

Večina ljudi ima doma klasično pečico, zato se bomo tukaj osredotočili na to, kako doseči najboljše rezultate v domači pečici. Modelov in podjetji, ki izdeluje domače pečice je veliko, zato se med pečice med seboj tudi razlikujejo. Prav zato je težko določiti točno recepturo za peko pice v vaši pečici, saj boste vi sami najbolje spoznali, kako vaša pečica peče in katera nastavitev je najboljša za vas. Mi pa vam bomo zaupali, kako se peka pizze doma najbolje obnese nam in kakšne so možnosti.

Peka pizze v domači pečici s pomočjo kamna ali železne plošče 

Kamen in železna plošča za peko pizze sta dva zelo dobra pripomočka, predvsem, če želite speči pizzo, ki je blizu napolitanskemu stilu pizze in zahteva visoko temperaturo. Kamen in železno ploščo je potrebno segrevati dovolj časa, vsaj kakšnih 30 minut ali več, preden pričnemo s peko pizze. V tem primeru kamen potrebuje več časa od železa. Oba materiala ponujata zelo dobro izkušnjo peke pizz, vendar je potrebna investicija, ki pa ni nujno najbolj ugodna.

Izbor pladnja ali pekača 

Tudi pri pladnjih ali pekačih za peko pizze obstaja več opcij in materialov. Najbolj klasičen, ki ga dobite poleg pečice je emajliran pekač. Na tem pekaču se pizzo sicer lahko speče, vendar je bolje, da se ga prej segreje, saj potrebuje dlje časa in zato peka pizze ni najbolj enakomerna. Nam najljubši pekač je narejen iz kovine, ki ima hitro prevodnost toplote, katero tudi dobro zadržuje. Kraljevi pekač za peko domače pizze je narejen iz aluminiziranega železa in se po naših izkušnjah najbolje obnese prav za peko pizz. Sicer pa se takšni pekači uporabljajo tudi v profesionalnih pizzerijah, kjer pečejo pizze v pekačih. Pizzo lahko raztegnemo kar direktno na pekaču, katerega pa je potrebno prej dobro namazati z oljem. 

Optimalni pogoji za peko pizze v domači pečici

Za najboljši rezultat, temperaturo pečice nastavimo na 250 oz. do 270 stopinj, če vam vaša pečica to omogoča. Nastavitev za peko naj bo pečenje od zgoraj in od spodaj, brez vključenega ventilatorja ali žar funkcije. Ventilator je smiselno vklopiti samo za hitrejše in močnejše segrevanje pečice, ko pa damo pizzo v pečico, ga je potrebno izklopiti. Rešetka od pečice naj bo pri peki pizze na sredinski poziciji, tako, da se lahko pizza iz obeh strani zapeče enakomerno. Čas pečenja pa je zelo odvisen od tega katere materiale in pripomočke ste uporabili za peko pizze. Za manjše in tanjše testo za pizzo bo potebno manj časa, če pa je to testo debelejše in je pizza velika, pa bo potrebno temperaturo pečice celo zmanjšati in peči dlje časa.

O avtorju:

Matevž Slokar

Matevž Slokar

Podobne objave

Deep dish Chicago pizza / Pizza iz pekača

Deep dish Chicago pizza / Pizza iz pekača

To je ena prav posebna pizza, ki skoraj spominja na pito. V testu ima namreč maslo in koruzno moko.Zlaga se jo tako, da je sir spodaj in paradižnikova omaka na vrhu.Rob je debel ter peče se jo v pekaču.Ko jo režeš, vse leze narazen. Kljub svoji netipičnosti, je okus...

read more
Naj pripomočki za pripravo domače pizze

Naj pripomočki za pripravo domače pizze

Da bi lahko pripravili dobro testo in pizzo, je potrebno imeti doma tudi razne pripomočke, ki nam olajšajo pripravo. Za vas smo napisali nekaj o pripomočkih, za katere mislimo, da so potrebni pri pripravi pizze. Tehtnica Za pripravo dobrega testa je vsekakor potrebno...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja